Klä dig rätt i Kyla

aclima-understall För att förstå svårigheten med att klä sig rätt, måste vi beröra lite grundfakta.

  • Det finns inget sätt att klä sig som är bra vid alla tillfällen – Därför skall man innan man startar sin arbetsdag fundera på vad man skall göra och i vilken väderlek och temperatur kommer jag att befinna mig.
  • Det finns inga kläder som värmer. Den enda värmekällan man har är kroppen, däremot så kan man välja kläder som isolerar (behåller) kroppsvärmen så att den inte försvinner bort. En kropp i vila alstrar cirka 100 Watt värme och vid hård fysisk ansträngning kan detta öka upp till 10 gånger. Ibland bör man tänka på att bli av med värme.
  • Fukt är i alla sammanhang en försvårande faktor när det gäller rätt klädsel. Fukt leder värme vilket betyder att vid hög luktfuktighet så är det kallare. En fuktig kropp blir snabbare nerkyld än en torr.

Låt oss börja med att ta reda på vad som händer med kroppen när man blir kall.

Vid kyla stänger kroppen av blodtillförseln till mindre viktiga kroppsdelar och satsar mer av resurserna på att skydda centrala organ i bålen (hjärta, lungor, lever och njure). Huvudet skyddas på motsvarande sätt: Systemet fortsätter att pumpa varmt blod till huvudet för att hålla igång hjärnan och alla vitala sinnesorgan. Men arbetaren tar på sig vantar och strumpor när det egentligen är mössa och halsduk som behövs som verkningsfullt skydd mot den pågående värmeförlusten. Faktum är att man vid -5 förlorar 50% av kroppsvärmen via huvudet.

Att klä sig rätt innebär därmed att försöka ha så bra balans mellan en mängd olika faktorer. Glädjande nog så finns det idag riktigt bra kläder för att reglera detta.

En buff kan hjälpa när fårhållandena är svåraLåt oss därför börja med kläderna närmast kroppen.

Oavsett om du arbetar i varm eller kall miljö är det viktigt att transportera bort fukten från kroppen. I Puvabs sortiment finns det olika typer av plagg som sköter detta.

Ett nätunderställ kombinerar det bästa av två världar. De stora maskorna i nätet släpper enkelt igenom kroppsfukt så att kroppen är torr. Men den uppvärmda luften som stannar kvar i maskorna har en mycket bra värmeisolerande effekt, under förutsättning att man har något isolerande tyg utanpå. Detta är dessutom ett mycket bra plagg att ha som underställ inomhus då de inte upplevs så täta och varma.

Om man inte kan förlika sig med att gå omkring i nät så finns samma kvalitet i vanligt tyg, både som tröja och kalsong. Plagg inom denna grupp kallar vi lager 1.

Nästa steg är att isolera och behålla kroppsvärmen. Samtidigt vill vi fånga upp fukten från kroppen så att det inte ligger kvar och kyler. Detta kallas normalt lager 2. Om syntet hade varit det bästa som världen kunde erbjuda så skulle vi se fåren på ängarna gå omkring i fleecetröjor. De gör de inte utan de har Ull!
Ull har många fördelar och utvecklingen de senaste åren har gjort dem både lätta att sköta och sköna att bära.

Panorak - NomexPanorak - Nomex

Ullens viktigaste egenskaper är att det:

  • Isolerar bra.
  • Suger upp fukt
  • Isolerar även i fuktigt tillstånd. (Ull är det enda material som värmer även i fuktigt tillstånd)
  • Andas även i kyla.
  • Vindtät (relativt).

 I sortimentet finns därför en 200 grams ullfrotté vilket är ett värmeisolerande material. Skön att bära direkt mot kroppen eller som lager 2 i kombination med lager 1 vid sträng kyla. Den höga halsen på tröjan förhindrar just värmen att försvinna kring de vitala organen.

När det blir riktigt kallt så behöver man ännu bättre isolerande förstärkningsskikt. Här kan du välja mellan en hel stickad jacka eller väst som värmer kroppen och samtidigt ger den stor rörelseförmåga. De stora öglorna i frottén på insidan binder mycket av den uppvärmda kroppsvärmen och tjockleken på hela 448gr ger ett härligt skydd mot kyla. Kraftiga långkalsonger gör att du klarar av även riktigt tufft vinterklimat.

Strumpor finns för alla tänkbara förhållanden, fritid, sport och vildmark och självklart är det ull i dessa. Viktigt att tänka på är att ett par smutsiga eller fuktiga strumpor värmer betydligt sämre än ett par rena, torra.

Är du varm om hals och huvud så klarar du dig riktigt länge. Här finns olika produkter att välja mellan. Motorcyklister har länge använt en så kallad buff för att skydda sig. Den kan användas som halsduk, munskydd eller vändas upp över huvudet som en mössa vilket gör att den fungerar underhjälm. Självklart så är den certifierad mot ljusbåge och hetta/flamma.

Är det riktigt kallt så finns fleece mössan Artic med öronlappar eller en hjälmhuva som står emot riktig kyla. Eller varför inte en hederlig toppluva i ull.

Följer du dessa råd så har du gjort ditt bästa för att inte frysa.

Vad är flamskydd och flamsäkra arbetskläder?

Flamsäkra spårsvetsarbyxor från PuvabFlamsäkra spårsvetsarbyxor från PuvabPuvab AB har lång erfarenhet av flamskydd. Under mer än 15 år har vi arbetat med kläder som skall skydda mot brännskador. Vi använder oss i huvudsak av Inherenta flamskydd, ca 85% av alla produkter) vilket innebär att flamskyddet ligger invävt i fibern. Resterande del (ca 15%) är en kväve fosfor förening som går under namnen Proban eller Pyrovatex. Även detta flamskydd är permanent och går inte att tvätta ur.

Läs mer

Tvätt & skötsel

Otvättade kläder får sämre synbarhet och reflexförmågaOtvättade kläder får sämre synbarhet och reflexförmågaDen vanligaste frågan vi får angående tvätt är om man kan försämra flammskyddet i plag- gen genom tvätt. Svaret är; Nej du kan aldrig förstöra det eftersom det är i fibern i garnet som skyddet finns. Många frågar också om man kan tvätta hemma eller måste anlita tvätteri. Att tvätta hemma går alldeles utmärkt, men fördelen med ett tvätteri är att de också kan laga kläderna om de gått sönder.

Läs mer